whos follow me

CHEREKA

Monday, August 1, 2011

PUDING SPECIAL


PELBAGAI CITARASA PUDING
Ai 2 ol… Selamat menyambut ramadhan yang penuh barakah ini. Semalam dapat buku resepi mak mertua maksu. Macam-macam jenis resepi dalam tu. Jadi, aku pun ambil la kesempatan ini untuk dicopy ke dalam blog kesayangan aku ni. =)
Untuk resepi kali ini,aku memperkenalkan pelbagai jenis pudding yang sememangnya sangat senang.

SMOOTIE STRAWBERI
BAHAN-BAHAN :
-15 biji buah strawberi segar
-1 cawan kecil yogurt (140ml)
-1 cawan susu cair
-1 cawan ais
-1/2 cawan air
CARA MEMBUAT :
1)      Bersihkan strawberi.
2)      Masukkan semua bahan ke dalam pengisar
3)      Kisarkan sehingga halus
4)      Tuangkan ke dalam gelas hidangan
5)      Hiaskan dengan whipping cream dan hidangkan.



PUDING SEKELIP MATA
BAHAN-BAHAN:
-1 mangkuk kecil pudding mangga
-20 biji agar-agar sumi
-1 tin susu cair ( 400 ml)
-1 liter jus oren
-2 cawan yogurt perisa mangga
CARA MEMBUAT :
1)      Keluarkan pudding mangga dan agar-agar sumi daripada bekasnya
2)      Susunkan di dalam mangkuk hidang
3)      Di dalam mangkuk lain, campurkan susu cair, yogurt dan jus oren. Kacau rata
4)      Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi pudding dan agar-agar
5)      Sejuk dan hidangkan




PUDING SAGU
BAHAN-BAHAN :
A (SAGU)
-          2 cawan sagu mata ikan
-          5 cawan air
-          1 sudu  pewarna hijau
-          1 tin susu cair (400ml)
-          1 tin buah-buahan koktel

B (AIR GULA)
-          1 cawan gula merah
-          ½ cawan gula pasir
-          1 cawan air
CARA MEMBUAT :
1)      Didihkan air masukkan sagu dan pewarna hijau. Kacau sehingga sagu masak.
2)      Masukkan sagu ke dalam acuan kecil. Kemudian sejukkkan.
3)      Masakkan semua bahan B sehingga mendidih dan sedikit pekat.
4)      Keluarkan sagu dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
5)      Tuangkan susu cair.
6)      Hiaskan dengan buah-buahan koktel. Sejukkan di dalam peti sejuk.
7)      Tuangkan air gula merah dan hidangkan.






PUDING ROTI KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
A( KARAMEL)
-          ½ cawan gula
-          ½ cawan air

B ( PUDING)
-          1O keping roti dikoyakkan
-          1 tin susu cair (400ml)
-          1 cawan air
-          1 tin buah pic (dalam tin)
-          2 biji telur
-          ½ cawan gula halus
-          1 sudu teh esen vanilla
-          2 sudu makan tepung kastard
-          Buah pic sebagai hiasan
CARA MEMBUAT :
1)      Masakkan gula di dalam kuali.
2)      Apabila gula kekuningan, masukkan air dan kacau sehingga air gula mendidih dan larut.
3)      Tuangkan caramel ke dalam Loyang. Ketepikan.
4)      Kemudian gaul smeua bahan B hingg rata di dalam mangkuk besar.
5)      Panaskan kukusan sehingga mendidih.
6)      Masukkan bancuhan ke dalam Loyang yang ada caramel tadi.
7)      Kukuskan selama 30-40 minit.
8)      Sejukkan dan terbalikkan perlahan-lahan ke dalam pinggan besar.
9)      Susunkan buah pic. Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...