whos follow me

CHEREKA

Monday, August 1, 2011

LAGI MAKANAN YANG PASTI SEDAP


KEK PANDAN KELAPA
Bahan-bahan :
-270 g mentega
-230 g gula kastor
-5 butir telur
-60 ml santan
-sedikit perasa pandan
-240 g tepung gandum
-25 g tepung kastard
-30 g kelapa kering
-1 sudu teh serbuk penaik
Cara membuat :
1)      Putar mentega bersama gula kastor hingga kembang.
2)      Masukkan telur, santan dan perasa pandan. Putar hingga sebati.
3)      Kemudian, campurkan tepung gandum, kastard, kelapa kering dan serbuk penaik. Putar lagi hingga rata.
4)      Tuang ke dalam acuan dan bakar pada suhu 175 selama 50 minit. Hias ikut citarasa.

KOISIMI
Bahan-bahan :
-1/2 bungkus mi kuning digoreng.
-1/2 sudu stok ayam.
-sayur campur.
-1/4 bawang besar dihiris.
-2 ulas bawang putih dikisar.
-1 sudu sos tiram.
-1 sudu taucu.
-sedikit lada sulah, sos tiram, tepung ubi kentang, garam, gula dan serbuk  perasa.
Cara membuat :
1)      Tumis bawang besar dan bawang putih barsama taucu.
2)      Apabila naik bau, masukkan stok ayam, sayur campur dan sedikit air.
3)      Kemudian, masukkan sos tiram, lada sulah, garam, gula dan serbuk perasa.
4)      Masukkan tepung ubi dan tuang di atas mee.


KUETIAU LADNA
Bahan-bahan :
-1/2 bungkus kuetiau
-1/4 ayam dipotong nipis-nipis.
-5 ekor udang
-sayur campur
-1 butir telur
-2 ulas bawang putih dikisar
-1/2 inci halia dikisar
-1/2 sudu sos tiram
-1 sudu stok ayam
-air secukupnya
-sedikit garam, lada sulah, gula dan tepung kanji.
Cara membuat :
1)      Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2)      Masukkan ayam, udang, sayur campur dan air secukupnya.
3)      Kemudian, masukkan sos tiram, stok ayam, lada sulah, garam dan gula. Gaul rata dan biar sehingga masak barulah masukkan kuetiau.
4)       Sebelum menghidang, taburkan sedikit tepung dan telur yang telah digoreng dan dipotong kecil-kecil diatasnya.

MEE DAGING KAMBING
Bahn-bahan 
-1/2 bungkus mee
-100 g daging kambing direbus
-sayur campur
-1/4 bawang besar dihiris
-2 ulas bawang putih dikisar
-1/2 inci halia dikisar
-sedikit garam, gula, lada sulah, stok ayam, tepung ubi kentang dan serbuk perasa.
Cara membuat :
1)      Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2)      Kemudian, masukkan daging, sayur campur dan serbuk perasa.
3)      Gaul rata bersama stok ayam, lada sulah, garam dan gula.
4)      Apabila mendidih, masukkan mee dan pekatkan dengan tepung ubi kayu.


RESEPI IKAN MASAK TIGA RASA
Bahan-bahan :
-bawang merah
-bawang putih
-halia
-sos tiram
-sos tomato
-sos cili
-asam jawa
-gula
-garam
-ajinomoto

Untuk hiasan :
-salad
-tomato
-lada merah

Cara penyediaan :
1)      Bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih dan halia ditumis bersama. Selepas itu, masukkan sos-sos dan air asam jawa sehingga naik minyak.
2)      Setelah semua bahan yang ditumis tadi berbau harum, masukkan bahan-bahan perasa secukupnya.
3)      Sedia dihidang bersama ikan yang telah siap dogoreng.
4)      Untuk menarik perhatian, hiaskan dengan salad, lada merah dan tomato. Sedia untuk dimakan.

SALAD UDANG DAN MANGGA
Bahan-bahan :
-1 biji mangga dihiris
-8 ekor udang
-1 cawan mayonis
-2 sudu besar cuka
-1 biji timun ( dihiris )
-2 sudu besar rempah beriani
-2 sudu besar jus limau
-2 sudu teh madu
-2 sudu besar minyak zaitun
-1 sudu besar biji sawi
-daun ketumbar
-daun salad
Cara membuat :
1)      Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak.
2)      Gaulkan mayonis, madu dan jus limau, biji sawi, dan cuka sehingga sebati. Susun daun salad, mangga, timun, rempah beriani dan udang yang telah digoreng. Tuangkan campuran sos dan hiaskan dengan daun ketumbar.

SANDWICH RENDANG BAKAR
Bahan-bahan :
-1 keping roti  Lebanese
-5 keping ayam bakar
-1 sudu makan pes rending
-10 g bawang besar dihiris
-10 g tomato dihiris
-10 g timun dihiris
-1 helai daun salad
-sedikit mayonis
Cara membuat :
1)      Sapukan mayonis pada roti. Susun daun salad, bawang, tomato dan timun di atasnya.
2)      Campurkan pes rending dengan ayam bakar dan letakkan di atas roti.
3)      Gulung roti dan bakar hingga masak. Hidang bersama salad dan kentang.

SIRA NANAS TRADISIONAL
Bahan-bahan :
-1 biji nanas yang sudah masak
-gula
Cara penyediaan :
1)      Hiris nanas secara nipis-nipis. Rebuskan sehingga mendidih bersama air sejuk.
2)      Toskan air rebusan nanas tadi. Lalu,masukkan ke dalam bekas periuk lain (nanas itu).
3)      Masukkan air dan gula secukupnya. Tunggu sehingga mendidih. Sedia dihidang. =)

P/S : selamat mencuba..
























No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...